Ungarna växer upp och mammorna blir hästflickor igen och inget är väl mer avkopplande än att gå och påta i ett stall till ljudet tuggande på hö?
I Sverige kan man numera hitta hästgårdar mer eller mindre över hela landet. Självklart fler i söder av klimatskäl, men mer eller mindre överallt. De finns i alla stilar; gamla ladugårdar ombyggda till stallar till sprillans nytt med senaste underlag och ventilations system.
Med sina förhållandevis glesa bebyggelse bjuder Sverige på ett utmärkt öppet landskap, som passar utmärkt till hagar, uteritter och eget skördande. Betesmark kan oftast leasas om det inte redan ingår i den egna marken.
Ridintresset tillhör inte längre bara barnen och hästar som affärsform sprider sig snabbt med hjälp av LRF och både lokala och europeiska bidrag. Allt ifrån specialiserade medicinska kliniker, till westernridning och ibland uppfödning av sällsynta raser.
Med klubbar i nästan varje kommun blir hästgård också ett sätt att kunna ha en andra passivare inkomst. Många har bara en häst och hyr då gärna in den så nära hemmet som möjligt. Svenska hästägare utgår från att det tunga arbetet gör de själv – även om en lyxigare service kunde vara en affärsidé.
Hästen som helande djur i samband med olika terapier blir också mer vanligt och har öppnat upp traditionella hästgårdar till att bli mötesplatser inte bara mellan djur och människa, men också människor själva emellan.
För den som har ridande barn och kanske inte är så hågad att starta stora renovationer och ombyggnader erbjuder många byggföretag mer eller mindre färdig gjorda varianter där allt som behövs är ett bygglov och en betongplatta. Alla andra detaljer kan man sitta hemma i soffan och välja i en katalog.
För den ambitiöse kan ridhusbyggen göras på samma vis. Med en låg ränta och ett antal familjer som kan rida till samma ridhus och betala månadsavgift, betalar det igen sig i en inte alltför lång framtid.