Att bli äldre och vara i behov av personlig assistans

Att bli äldre är ett naturligt skede i livet och något som de allra flesta kommer att bli förr eller senare. En äldre person sitter inne med en enorm vishet, livserfarenhet och de har ofta flera spännande historier på lager om hur det var förr.

Med åldrandet kommer också ofta både fysiska och psykiska besvär. Man kanske inte längre är så smidig och spänstig som man var förr. Håret blir grått och rynkorna blir fler, samtidigt som också synen och hörseln kan bli sämre. Allt detta leder sammantaget till att det kan bli svårare och svårare att klara sig själv på ålderns höst. Det blir svårare att komma ihåg saker och man kan bli mer och mer glömsk. Att drabbas av demens innebär att ens hjärnceller sakta men säkert tynar bort och dör. Symptomen på sjukdomen kommer oftast allt eftersom och innebär att personen blir mer och mer glömsk och förvirrad. Så småningom riskerar man även att drabbas av fysiska men. De flesta som drabbas gör det sent i livet, det är sällan man insjuknar i demens innan 65 års ålder.

En sak som tidigare varit enkel, som att åka och handla mat, kan nu bli en svår utmaning. Man orkar inte bära kassar som förr, det kan kännas svårt att hitta i affären och mycket har blivit moderniserat och svårt att förstå sig på. Detta gör att man blir i stort behov av personlig assistans vilket underlättar enormt mycket för en i vardagen. Då ens anhöriga kanske inte alltid har tid att hjälpa till med att handla, laga mat eller tvätta är det perfekt med en assistent som kan göra det istället. Ens anhöriga kan då istället lägga fokus på att fortsätta umgås som vanligt och hitta på roliga saker som att ta med personen ut på promenad eller lyssna på berättelser från förr.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.